Hvordan vurderes værdien af en diamant

21 juli 2020
Lotte Hindsberg

Diamanter kommer i stort set alle farver, men farvede diamanter som røde, blå, sorte og gule er så sjældne at der kun findes op til 5 hver år. Derfor vurderes de fleste diamanter i en scala fra hvid til gul, med den hvide som det bedste. Og dog. En her ren gul diamant er så sjælden, at den anset for at være yderst værdifuld.

En diamant vurderes ud fra 4 følgende parameter og det er nødvendigt at den ikke sidder i en indfatning for at kunne vurdere den korrekt. De 4 parameter går under navnet de 4 C’er. Carat, Colour, Clarity og Cut. På dansk også kaldet Størrelse, farve, klarhed og slibning. De fleste diamanter som bruges til f.eks. smykker er på en størrelse af 0,1 eller 0,2 carat diamanter. Diamanter på 1 carat eller større er både sjældne og store.

Hvor stammer diamanterne fra

Der findes diamanter mange steder rundt omkring i verden. Indien, Australien, Kenya blandt andet, men de fleste diamanter som i dag bruges til smykker kommer med stor sandsynlighed fra det sydlige Afrika. Her fandt man tilbage i det 19ende århundrede ud af at der var store forekomster af diamanter og siden har det været en stor industri.

Det er dog ikke alle diamanter der kommer fra Afrika der må sælges. Efter at flere lande begyndte at finansiere deres borgerkrige og interne konflikter med diamanter besluttede det internationale samfund at det var ulovligt at handle med diamanter fra konfliktområder. Diamanter fra disse områder går under navnet Bloddiamanter.

Det er også i Sydafrika at verdens største diamant helt tilbage i 1905 blev fundet. Den var på hele 3106 carat. Man var overbevist om at sådan en stor diamant ikke kunne sælges og derfor valgte man at kløve diamanten i stedet og man endte med hele 105 mindre diamanter. Den største af dem, Afrikas Stjerne, er på 540,2 carat.

ANBEFALET